Vincent Dardanelle on belgialainen rautaruukkien sekatyömies. Seamus O’Lee on irlantilainen leikari ja pelimanni. Vuonna 1551 molemmat otetaan mukaan Amsterdamista kotiin Turkuun palaavaan kreijarilaiva PRÖÖT PRÖÖTIIN. Dardanellen työpanosta ja kokemusta kaivataan Lohjaan 1542 perustetun Suomen ensimmäisen rautakaivoksen ruukkitoimintaan. O’Lee pakenee hallitsijoiden ja kirkon sortoa kotimaastaan. Kelttiläisellä harpulla maallista musiikkia esittäviä pidetään moraalittomina, vallankumouksellisina ja vaarallisina. Matkan aikana Vincent ja Seamus juovat rommia(?) ja ystävystyvät. Heillä ei ole juurikaan käsitystä pohjoisesta määränpäästään.

(Jossain vaiheessa vihjataan, että VD saanut potkut töistään ja liioitellut asiantuntemustaan sinisilmäisille suomalaisille. Lisäksi S O’L paljastuu kelttipakanaksi.)

Laivan omistavat turkulaiset porvarit Sigfrid Kantaja, Matti Hirvi, Henrik Härkä, Pikku-Pietari ja Olavi Antinpoika. Perillä matkalaiset otetaan iloisin mielin vastaan, onhan heidän kunnialla päättämänsä kauppamatka Turusta Amsterdamiin ja takaisin ensimmäinen lajiaan tässä mittaluokassa. Se lieventänee Kustaa Vaasan tyytymättömyyttä turkulaisten kauppavolyymin riittävyyden suhteen.
 
TARINA ALKAA VANHALTA SUURTORILTA JA JATKUU MATTI HIRVEN PORVARISTALOSTA.
 
Matti Hirven porvaristalossa on juhlat ja juomingit. Mukana on myös Valpuri Innamaa, joka etsii miehelleen Henrik Hannunpoika Innamaalle  liiketoimia. Apteekkari Mathias von Erbach puhuu paskaa V & S:lle. Vincent ei aivan heti tule pääsemään ruukilleen, joten sitä ennen hänen on tultava Turussa toimeen jotenkin muuten. Hänet ottaa suojelukseensa... Valpuri Innamaa! joka pitää Seamus O’Leeta hassuna ja näin Vincentkin pääsee pukille ei kun siis ranskantaitoiseksi tulkiksi. Öh. Joka tapauksessa juomingeista siirrytään Innamaille nukkumaan.

Sitä ennen tekee Hirvelässä ensiesiintymisensä myös laamanni Jöns Knutsson alias Jöns Knuutinpoika Kurki, sekopää joka pitää naisten vaatteisiin pukeutumisesta ja seuraa yllättävän kiinnostuneena Vincentiä ja Seamusta. Hänet nähdään puhumassa Sigfrid Kantajalle.

Seuraavana päivänä Henrik Hannunpoika Innamaa koettaa vaivihkaa tarjota Dardanellea ja O’Leeta sotureiksi  Birge ”Biriel” Ingemarinpojalle joka tosin toteaa ettei noista ole mihinkään ja poistuu.  H. Innamaa ottaa yhteyttä Henrik Härkään joka saa luvan keksiä jotain käyttöä näille kunnes Dardanelle pääsee ruukkiinsa. Sitä ennen on kuitenkin Innamaan talossa V. Innamaan järjestämät juhlat, joissa Vincent toimii tulkkina ja Seamus musisoi. Laamanni Jöns Knutsson on paikalla ja puhuu paskaa Vincentille.

Henrik Härkä lemppaa tyypit Olavi Antinpojalle joka pestaa pojat opettamaan lapsilleen kieliä ja musiikkia. Tähän pitää keksiä jotain paskaa.
Pojat siirretään Pikku-Pietarille, joka laittaa heidät Lietoon, Loukinaisen majataloon musisoimaan(ylläri) ja Vincent joutuu... kaatamaan juomia. He joutuvat myös tekemään työtä Nautelankosken myllyllä. Hiiden uhripaikka kummastuttaa Vincentiä mutta tuntuu Seamuksesta järkeenkäyvältä. Täällä Sigfrid Kantaja puuttuu asioihin ja alkaa tapahtua kummia. Vincentiä syytetään Ivar Flemingin(?) murhasta.

Itse Turun kaupunginsihteeri Jaakko Laurinpoika Teitti on ottanut asian käsiinsä. Biriel Ingemarinpoika on tulossa häntä vangitsemaan. Tai ehkä ei hän, mutta joku kuitenkin.  Hämäläiset huovit Perttu ja Palturi? Jönsin kätyrit, mutta sitä ei tiedetä vielä.  Sigfrid puhuu järkyttyneelle Pikku-Pietarille miten asian laita on ja sillä aikaa Perttu ja Palturi ovat jo tulossa Vincentiä vangitsemaan. Seamus pelastaa hänet ketterällä ninjaliikkeellä(...) ja pakomatka voi alkaa. Kenties sen ensi liike on rientää pyytämään apua Valpuri Innamaalta, joka on ollut heille myötämielisin. Tapahtuu kaikenlaisia käänteitä. Valpuri ottaa heidät Kakskerran taloonsa, jota ei ole vielä olemassa...